Galareta fit z kurczaka

Autor: Ruda | Data: 2016 08 31 21:13 | Kategoria: Ruda w Kuchni

Galareta na diecie? Czemu nie. U mnie w domu zawsze robiło się galaretę wieprzową. Nigdy jej nie jadłam. Taka z piersi z kurczaka za to w ustach się rozpływa. Taki obiadek. Podaję składniki na 4 porcje.

  • 400g piersi kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • Puszka groszku konserwowego
  • Po dużym liściu selera i pora
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Sól, pieprz, jasny sos sojowy
  • Ząbek czosnku
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku

Pierś zagotowujemy w 2 litrach wody. Przecedzamy brud (mimo, że pierś chuda- zbiera się). Dodajemy marchew, ziele, liść, sól, sos sojowy, pieprz, pora i selera. Gotujemy wszystko aż marchew będzie miękka.
Wyjmujemy z rosołu wszystko i czekamy aż pierś z marchewką odrobinę ostygną. Do rosołu dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i żelatynę, dobrze rozpuszczamy.
Pierś drobnimy na kawałki, marchew kroimy i razem z groszkiem rozkładamy do czterech salaterek. Dolewamy rosół i wstawiamy na 3 godziny do lodówki