Meksykańska zupa fit.

Autor: Ruda | Data: 2016 09 24 18:38 | Kategoria: Ruda w Kuchni

Zupa meksykańska to bardzo pożywna i bardzo lubiana w okresie jesiennym zupa. Zastanawiasz się, jak zrobić zupę meksykańską, kiedy jesz na obiad kurczaki i indyki a dookoła wszyscy mówią, że meksykańska to tylko na wieprzowinie?

Się nie zastanawiaj. Szoruj do sklepu po połówkę piersi z kurczaka, 500g mięsa mielonego z indyka i do roboty!

P.s. Składniki które podaje to na taki pięciolitrowy garnek. Zawsze rozlewam ciepłą zupę w słoiki, potrafi w lodówce spokojnie postać około miesiąca, a ja mam z głowy kilka obiadów 🙂

 

  • jedna połówka piersi z kurczaka
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 3 białe papryki
  • duża puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • puszka fasoli białej
  • 2 średnie cebule
  • duża marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka ciecierzycy konserwowej
  • sól, pieprz, sos sojowy ciemny, łyżka ziół prowansalskich i łyżka tymianku
  • około 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia

Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchew obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku podsmażamy je na oleju kokosowym. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, a gdy mięso z indyka już się podsmaży dodajemy pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka. Kiedy już ładnie udusimy mięsko (ok. 10 minut) dorzucamy pomidory z puszki (wcześniej zblendowane) i paprykę pokrojoną w wióra, usmażoną wcześniej na oleju kokosowym. Następnie dodajemy wszystkie fasole, ciecierzycę (nie musicie odcedzać z konserwowej wody, zupa będzie smaczniejsza), kukurydzę, dodajemy zioła, sos sojowy(wedle uznania) i dolewamy około litra-1,5 wody przegotowanej.

Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny.

14459906_1058021000981956_1061963926_n