Ryba w cieście.

Autor: Ruda | Data: 2016 08 22 18:12 | Kategoria: Ruda w Kuchni

Wydaje się, że smażona ryba na diecie to totalne nieporozumienie. Nie do końca. Nie musimy otaczać ryby w ciężkiej panierce,a smażąc na oleju kokosowym nie będzie to aż tak bardzo tuczące jak ryba smażona w głębokim oleju w panierce z mąki, jajka i bułki. Z talarkami pieczonymi i surówką z kiszonej kapusty otrzymamy pożywny obiad.

  •  filet ryby 100g (tutaj rodzaj do wyboru)
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • żółtko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/4 szkl wody gazowanejolej
  •  kokosowy do smażenia
Rybę kropimy sokiem z cytryny, solimy, dodajemy pieprz, odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie pieczemy talarki ziemniaczane (ja dodaję do nich czosnek, przyprawę włoską, słodką paprykę i skrapiam oliwą) i przygotowujemy surówkę z kiszonej kapusty (marchew, cebula, jabłko, kapusta).
Mąkę, żółtko i wodę gazowana łączymy, robimy ciasto w którym obtaczamy rybę i smażymy na oleju kokosowym z obydwu stron na złoty (brązowy wręcz) kolor.